« Spontane Kennisnetwerken | Hoofdmenu | Hoe vind ik een betrouwbare specialist? »

Proactief netwerken.

Scannen0064_2 In oktober heb ik een vorming "proactief netwerken" gevolgd, ingericht door K.VIV. Netwerken was mij al goed bekend vanuit de kenniswereld. Maar de lesgever, Hendrik Deckers, kwam tot netwerken via de marketingwereld, en ik verwachtte dat dit wel interessante nieuwe perspectieven zou opleveren. Die verwachting is uitgekomen.

Langs deze blog kan ik jullie moeilijk de ervaring meegeven van de oefeningen, maar ik wil graag enkele treffende inzichten delen.

200 tot 300 kennissen! Kennissen zijn mensen die je kan contacteren voor vragen tot ondersteuning of voor informatie of kennis. Het zijn mensen die je kent en waar er een wederzijds vertrouwen is. Dat is verschillend van je contacten, de mensen waarmee je ooit eens gesproken hebt, of gemaild, maar waar je die band niet hebt. Je kennissen behoren tot je netwerk, je contacten niet. Uit onderzoek blijkt dat een mens een netwerk van 200 tot 300 personen kan onderhouden. Proactief netwerken betekent dat je dit niet aan het toeval overlaat. Je kan enkele duizenden contacten hebben.

Slechte netwerkvragen. Aan je netwerk stel je best niet gelijk welke vraag. Stel, iemand valt zonder werk. Hij belt iemand van zijn netwerk op met de vraag "heb je geen werk voor mij?". Dat kan voor je kennis vervelend zijn, zeker als die nee moet zeggen. Misschien denkt die zelf "ik heb die drie jaar niet meer gehoord, en nu kent die me..." Ken je overigens de voornaamste redenen waarom klanten afhaken? Omdat er geen aandacht voor hen is! Zonder gemeende aandacht werkt netwerken niet. En zonder geven vooraleer te nemen evenmin.

Goede netwerkvragen.Veel betere vragen zijn bv.
"Heb jij een kennis die zou geïnteresseerd zijn in een profiel zoals het mijne, en die je een plezier zou doen met mij door te verwijzen?"
Of aan je echt goede kennissen: "Misschien is dit ontslag een kruispunt in mijn carrière. Jij kent me goed. Kunnen we eens praten over welke jobevolutie bij mij zou passen"

Effectiviteit van netwerken. Cijfers uit de verkoopswereld. "Trusted Referrals", d.w.z. iemand contacteren met de groeten van iemand uit zijn netwerk zijn effectief in 50% van de gevallen. "Cold Calls", contacten van vreemde tot vreemde, slechts in 1%!

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/t/trackback/3739772

Hieronder vindt u links naar weblogs die verwijzen naar Proactief netwerken.:

Reacties

Laat een reactie achter

Als u een TypeKey of TypePad account heeft, gelieve u Aanmelden